Wednesday, January 6, 2010

Fixed Gear Bike

Petang tadi masa kayuh santai, terserempak ngan sorang budak dengan custom build bike dia...body basikal lumba lama dia cat sendiri pastu crank depan piring satu dan belakang pakai perewel mampus...hendle tanduk...sejibik la cam basikal kat bawah ni...tapi yang kat bawah ni rega dia mahal woooo....90% titanium...boleh agak la berat dia. K lupakan sat basikal kat bawah ni...aku sembang sembang pastu dapat tahu jenis basikal yg cam dia buat tu dinamakan "Fixed Gear Bike" so balik malam aku layan tenet google menda ni...rupa rupanya ada peminat dan group depa ni...start kat...baca la atikel yg aku paste ni

"It all began in New York, where the traffic was so bad that it was easier to ride a bicycle to get from one block to the other. New York bike messengers found that the fixed-gear track bicycles were perfect for the surface conditions in the city. Unlike the modern bikes a fixed-gear (fixie) bike is very minimal; no gears or brakes making it incredibly lightweight. What was a necessity in past has now become a hobby for hipsters all over the world including UK, Japan, Thailand and now, Malaysia."

Dan kat Mesia ni pun baru jer nak berkembang...siap ada group kat KL yg dok active memperkenalkan jenis kayuhan basikal ni...baca kat cni


Copy gambar ni dari mtbr forum


Features & benefits

LONDON TO PARIS from Amazing Grace on Vimeo.

Layan depa ni datang dari merata tempat layan kayuh

fixed bike ni

Sekadar hiasan kut2 ada tersimpan kat garage
rumah anda...boleh build up sejibik

Salah satu idaman kaki Fixed Bike.
Seat Brooke tu...mahal tu boleh cerca RM500 skrg ni.

Saja nak kongsi kut2 ada yang nak tambah koleksi dan hobi kayuhan ni...nak banyak info lagi pi youtube.com....jangan pi redtube.com dah...aku tak tanggung kalau kat situ jumpa basikal jenis lain....hehehe

Peazz...

No comments: