Monday, September 24, 2007

MEE KETAM - JURU

MEE KETAM
Bahan-bahan 1kg mee basah 2 ekor ketam - dibuang karapes & dipotong dua sos tomato ] sos cili ] secukup rasa sedikit kicap] 1 ketul kiub ikan bilis 3 ulas bawang merah3 ulas bawang putihserbuk sup adabi @ sup punjut sayur-sayuran - sawi, karot, pucuk jagung, tomato buah, tauge, bunga kobis, & kobis (option) minyak utk menumis 2 -3 cawan air atau ikut suka, kalau nak kuah banyak tambah le air, kemudian tambah le bahan-bahannya sebiji telur.
Cara - cara
Panaskan minyak
Tumis bawang putih & bawang merah yg telah ditumbuk
Masukkan air dan ketam kemudian rebus sehingga mendidih
Masukkan serbuk sup, sos cili dan sos tomato, kicap, kiub ikan bilis, garam dan gula secukup rasa, tomato buah
Rebus lagi. Rasa kuah kalau dah ok, masukkan telur dan sayur
Tauge dan mee dicelur
HidanganBubuh mee dlm mangkuk, kemudian letakkan tauge di atasnya kemudian bolehlah dituangkan kuah panas-panas dan terus dimakan. rasanya macam mee bandung, tapi kuahnya sedap sebab ada ketam. Selamat mencuba.

No comments: