Sunday, August 30, 2009

Selamat Hari Merdeka Malaysia...


MERDEKA...MERDEKA...MERDEKA...

Semoga Anda betul2 Merdeka.
dapat berfikir dengan bebas apa yang baik
dilakukan untuk diri, bangsa dan Negara.

Peazzz...

Kadar Zakat Fitrah 2009


” Puasa bulan ramadhan itu tergantung antara langit dan bumi dan tidak dapat diangkat melainkan dengan mengeluarkan zakat fitrah.”

Berikut adalah Kadar Bayaran Zakat bagi negeri negeri di Malaysia tahun 2009 ( kecuali Kelantan dan Wilayah )

Selangor, Pahang, Perak, Kedah dan Pulau Pinang - RM7.00

Terengganu - RM5.00, RM7.00 dan RM8.00

Johor - RM5.00 dan RM7.50

Sabah - RM6.60

Negeri Sembilan - RM6.50

Melaka - RM6.30

Sarawak dan Perlis - RM6.00

Sumber dipetik dari Bernama.

Peazz...

Saturday, August 29, 2009

Traning...

Puasa, puasa gak...traning jangan lupa...kang bila sambut raya semua bedal tak hingat...atlast kayuh separuh (kalau sampai separuh) mula tercungap cungap...mula buat akal tipu sana ngelat sini...jangan naik lori dah...
So pandai pandai la adjust...nak kayuh pagi,petang atau malam pas terawih...janji ada kayuh...


Tu list nama dah kuar...nak info lanjut kat sini

Nombor disebelah tepi tu adalah nombor bertuah anda...ada nasib leh bawa balik Frame baru.

Hanya 20 yang berani...1 tarik diri atas tugasan 4 lagi diam menyepi.

Selesai satu tugas.

Peazz...73.

Monday, August 24, 2009

Adakah Mungkin Terbina Pak...

Jambatan RM44.3b Melaka-Dumai, 4 kali lebih panjang dari Jambatan Pulau Pinang...Tapi tak mustahilkan...Kalau jadi Insyallah wa pun nak merasa gak lalu kat situ...kalau panjang umor la...


Peazz..

BM Jamboree...Calling For CyclingHamMalaysia

Dear my fellow Friends, minta kerjasama anda untuk membuat pembayaran bagi menyertai BM Mountain Bike Carnival 2009, Untuk rakan Sri Iskandar dan Ipoh boleh serahkan pada Pak Ustad (DFA) atau Pak Sallehan (SBD) dan buat rakan KL boleh serah pada Pak Sarjen (JEN) nanti saya akan berurusan ngan mereka. Buat rakan Taiping yang belum serah tu mai la serah cepat...last submission adalah pada 01.09.09 sila rujuk borang penyertaan....so kalau boleh minta anda selesaikan dalam dua tiga hari ni...kalau tak nama anda akan tercicir....rugi oooo jersey lawa.


Bawah ni lak list nama yang dah di booking tempat dibawah reserved for KT Cycletron kalau anda check kat list penyertaan nama anda masih tak keluar selagi belum bayar.

Bil Rider Name IC No. Hp No Size
1 AHMAD RAKIMI MOHAMAD (9W2RKM) 741121-11-5139 0194717752 L
2 AIRON SHAH NAJMUDDIN (SWAL) 651224-08-5023 0194251543 XL
3 AZHAR MOHAMAD (9W2ATD) 660707-02-5919 0125153660 L
4 AZIZUL ADLAN MOHD ADNAN (9W2DMG) 700914-14-6221 0125591400 XXL
5 BADROLZAMAN RAMLI (SWAL) 631129-08-5211 0165052354 XL
6 EIMIZA QAMAL AZMI (SWAL) 810625-14-5387 0124491924 XL
7 FAIZUL MUSI (9W2DTL) 741209-01-7355 0193842994 L
8 JAMIL RAMLI (9W2VZO) 660506-08-5739 0124397272 XL
9 KAMALUL ARIFIN AHMAD (SWAL) 750127-01-6935 0125062958 L
10 KAMARULZAMAN HARUN (SWAL) I15913 0175581676 XXL
11 KHAIRUL AZMIN ANANG (9W2ROT) 720715-08-6107 0125067384 XL
12 MAZLAN ABDUL MALEK (9W2ONK) T3007657 0194243219 XXXL
13 MOHD AZAM KARDANI (9W2SLR) 720429-01-5375 0125062958 XL
14 MOHD AZURIN ABD WAHAB (9W2KRX) 690924-08-5093 0174797866 M
15 MOHD KASWAN KHAZALI (SWAL) 650104-08-5673 0135212245 XL
16 NAJDI ISMAIL (9W2DFA) 710707-03-5511 0195755080 L
17 NASIRUDDIN MAT SAAD (9M2NNL) 651220-02-5947 0175310652 XL
18 NOOR HISHAM SHAHRUL (9W2OCC) 690913-08-5573 0172077187 XXL
19 SAIFUL AZMI MAT A'AZID (9W2SPO) 701224-03-5117 0194477115 XXL
20 SAIFUL FIRDAUS ABDUL SHUKOR (9M2JEN) 761107-08-5179 0125062958 XXL
21 SALLEHAN DIN (9W2SBD) 680720-08-6263 0165052354 XXL
22 SHAHARUDDIN MANSURDIN (SWAL) 700929-08-5283 0135288848 XXL
23 WAN NAJMUDIN (9W2VIP) 741008-11-6935 0125062958 XXXXL
24 ZAUDI LEBAI MAT (SWAL) 570718-08-6881 0128102250 XXL
25 ZULKARNAN ABDUL (SWAL) 740208-07-5399 0165052354 M

Jumpa anda disana...

Peazz...



















































































































Monday, August 17, 2009

Si Cilik

SiCilik ni aku jumpa petang jumaat lepas masa ribut jatuh atas tanah tepi rumah aku...basah kuyup...mula2 ingat anak burung jatuh dari sarangnya...ambil dan letak dalam rak kasut, lepas buat kerja mengemas selesai aku teringat kat sicilik ni dan terus bawa masuk rumah buat treatment apa yang patut dan petang tadi tiba masa tuk aku lepas balik...SiCilik yg pada mulanya diingat anak burung rupanya adalah burung dewasadari species Sang Kelicap. Kecil dan Comel sebab tak tahu nak menjaga burung ni lebih baik dilepaskan Terbang Bebas.

Tengok berapa kecil burung tu
Bukan SiCilik tapi SangKalicap
Ready to Flight...

Bawa keluar tak dan buat apa apa dan tanpa ucap terima kasih burung tu terbang menghilangkan diri...nak tangkap gambar pun tak sempat. Pandai pandai jaga diri.

Peazz...

Elegerak TerTaiping

10.00pm 16-08-09...seperti yang dijanjikan melalui talipon, deme ni sampai depan rumah dengan kekuatan 5 kuda besi...3 elly ngan 2 sym..terus ambil kunci kuda ku dan bawa deme ni ke Kowtiaw Doli...kempunan kata deme...so lepas deme menjamu selera dan restoran ni pun nak tutup kul 11.00 pm operasinya...aku bawa deme ni ke lokasi kedua di Chery Conner dan disini kami meneruskan perbincangan tentang xtvt Elegerak akan datang...sambil sembang2 kami didatangi oleh seorang marshall yang rasa kena...tapi pada mulanya agak kabur...dan bila tengok sekli lagi rupanya....hehheeh...layan jer lah gambar...

Tetiba jer muncul.
Tengah layan Kowtiaw Special
Vig baju hitam, Chintaro (swal) bulan 11 amik peksa
Sym rider
Tepuako dan Naim (9W2NIM)
Chin dan Wan eleganon
Tunggu hang Megat kita jumpa di Bkt Mertajam.
tu kata Wan.
La bila amik gambar tanpa flash
Baru kenal sapa tamu yang datang
9W2JTJ aka Tok Janggut aka Jamnapari

Perbincangan malam tu selesai kul 1.00am 17.08.09, kami ride dan berpecah kat simpang pi rumah aku...deme berlima terus ke Ipoh dan tak pasti sampai kerumah masing2 kul berapa sal dikabarkan Kuala ke Ipoh hujan lebat.

Peazz...

ps : Rakimi deme kata projek ni hang yg cetus tapi hg lari menhilangkan diri...

Tekah Runaway Xcident

12.45 pm 16-08-09 Terima call dari ROT tanya aku kat mana...sudah pasti aku kat Penang lagi baru habis program kayuhan merdeka...dia bagitau ada xcident kat Tekah Runaway...minta aku tangkap gambar, tapi aku takleh...Aku talipon rakan kat Taiping tanya betul ka sebab xcident ni lain sikit...JTJ ada kat Parit Buntar...call RMX kat Tesco shoping...last sekali call OPT dan bagitau and minta dia pi bawa camera sambil pi risik betul ka....kul 4.15 pm dapat pengesahan kejadian tu betul berlaku...Pesawat Ringan yang dipasang seminggu lalu siap untuk test run...semasa penerbangan sulong dibuat diceritakan baru naik lebih kurang 30 kaki diudara salah satu enginnya tak berfungsi dan mengakibatkan ia terangkat dan terus terjunam diujung landasan...Pilot meninggal ditempat kejadian ...Kami sampai di Taiping terus ke lokasi kejadian maklumla benda jarang berlaku...singah jap jengok2 sambil tanya2 cam polis pencen..
Bangkai pesawat ringan yang jatuh
terjunam...hancur tak serupa kapalterbang dah
Dari sudut lain
Bukti kami ditempat kejadian.
DMG masih lagi pakai teeshirt kayuhan merdeka
ni baru sampai dari Penang.

video

Video semasa kejadian diambil oleh salah seorang saksi semasa
kebakaran berlaku mengunakan camera hp.

Lagi gambar boleh di tengok di OPT blog.

Peazz...

Merdeka Ride For Green

4.45 pg 16-08-09 ONK bersama DMG tiba depan rumah amik wa pi penang tuk kayuh kat Penang. Mungkin last kayuhan yang disertai sebelum berehat sementara pada bulan Ramadhan minggu depan.
Banner Start / Finish
Kuda tidoq lagi sementara menanti
tuan beratoq amik teeshirt.
DMG
ONK ngan wa
segak ngan baju Kedah Jamboree
Baru 18km kayuh dah rehat
sebab ada rakan tayar pancit
Apa yang penting
Kerjasama...
Sementara menanti
apalagi pukul gambar laa...
ni sebahagian rakan kayuhan MTB Taiping
Siap sampai New York tu...
amik gambar...
Rehat selepas semuanya menamatkan kayuhan...
Finisher dapat sijil ni...
yang syiok tang kategori tu...
PROFESSIONAL
perati betul betul.

Apapun kali ni ride semua enjoy...52km onroad...

Peazz...

Saturday, August 15, 2009

Facial, Heavy Rain, Tornado Then ....

Petang Khamis setup satu conner kat umah tuk XYL buat service Facial
 
Rasa okey kut buat permulaan,
Customer dah ada tuk sessi petang Jumaat dan Sabtu
4 orang, rakan sekerja XYL.
Produk Make Up dari Jenama Dr's Phillip
So petang tadi first and second customer difacial dengan
background hujan lebat kat luar.
Aku pula baru sampai dari Penang tu pun setelah
aku cancle tuk jumpa client kat 
Ipoh. Sampai rumah waktu tu hujan memang betul betul lebat.
 
Masuk jer rumah perasan ada titisan air kat ruang tamu
selalu tak der air tiris pun...terus amik baldi nak takung..
Tetiba...bunyi kuat dan syiling jatuh ke lantai...
Air mencurah curah turun bersama serpihan syiling.
Ni amik masa ujan dah reda.
Terus nampak langit.
Malam ni leh kira bintang dari dalam rumah.
Harap jangan la ujan lagi
Zoom in dari dalam rumah...
Dari luar kelihatan bumbung dah terbang tak tau pi mana.
Apapun pagi esok awal2 kena ganti..kalau tak
hujan lagi petang main air lagi la aku.
Ingat aku dah terus main air rupanya bila
kuar rumah 3 buah rumah jiran dihempap ngan
pokok tumbang.
Rupanya angin puting beliung lalu...
tinjau2 keliling kampong banyak juga yang
kena musibah ni...
Tu pokok tumbang kena kereta.


Tu 9W2RCS (Rozi) sedang memotong pokok tumbang disalah 
sebuah rumah jiran aku.


TQ Rozi ngan rakan lain yang cepat sampai bagi meringankan beban 
mangsa yang terlibat.
Aku nasib ler kena sikit jer...tapi aku dah serik gak,
ada dua pokok yang agak besar depan rumah aku,
apapun sebelum apa2 jadi baik aku tebang dulu.
Rozi boleh tolong ker.
Alhamdulillah yang penting tiada kedengaran kemalangan jiwa.
Peazz...









Friday, August 14, 2009

MTB Nak Cari Tuan Baru.

Ni masa last ride kat Jitra Jamboree

Ni ada satu basikal MTB oldskool nak letgo...Haro Escape...kawan ni terbakar kena kutuk kaw kaw ngan Megat...tu yang dia nak let go dan amik setting lain nak balas dendam kat Jamboree Bukit Mertajam...tunggu kemunculan baru...SCOTT di BM.

Ni gambar masa ride kat Seri Iskandar
Detail kalau nak terpeinci call owner
Brand : HARO Escape
Harga : 1K (nego)
Percuma : Helmet dan Glove Brand Polygon....(owner nak pakai semua brg Scott)
Contact : Kaswan 013 5212245

Selamat berurusan...tolong kawan jer...sambil sambil racun orang baru.

Peazz...

Tuesday, August 11, 2009

Asyik Kayuh Jer, Makan Pula

Saja jer layan family...sambil ambil hati...so lepas ni dapat upah...ehem...ehem...Virus B1N1...

Ubat virus B1N1

Opss...dah baca doa ka Along...
Tak sabaq dia tengok ketam...
leleh lioqqq...

Semilang goreng pun sodap...
Aittt dah ilang seketul...

Penambah selera...
Hat ni Ayah punya...

Adik baca doa...
Pastu apalagas...
Layan Perut.

Besilang tangan...
Along ketam...
Ibu Kari Semilang.

Adik...cam biasa nak Ketam...
Ayah tolong buka...
Ni yag 10sen makan ketam ni.

Kepala Semilang.

Ni ada extra...special ni.

Tu dia yg special...
Bila zoom in...
Tau kut apa.

Lauk mula lepas layan adik...
Teloq Semilang ngan Ekor Kari Semilang...
Tambah Bendi lak...
Umppphhhhh...
OCC awat hang punya lioq leleh...
hehehehe.

Tapi memang tak jemu la pi makan sana...sebab fresh...ikan semilang masih idup, ketam pun sama...rasa cam nak pi lagi malam ni...tapi tak leh harmonik ada kelas tambahan lak. Tak pa esok lusa masih ada. Apapun alhamdulillah atas rezeki NYA...Amin.

Peazz...


ps : OCC bila nak lanjer aku for last b4 hg pindah, aku sedia menadah perut.